Zijn aardperen goed of slecht voor de darmen?

Aardperen kunnen leiden tot winderigheid en darmkrampen. Dat kan vragen doen rijzen over de deugdzaamheid van aardperen voor de darmen. 

Inuline bevordert een gezonde darmflora

Voor de meeste mensen zijn aardperen gezond. In aardperen zit inuline.

Inuline is een koolhydraat dat niet kan afgebroken worden in de dunne darm, het kan dus niet doorheen de dunne darmwand naar het bloed getransporteerd worden. Inuline vervolgt m.a.w. zijn weg naar onze dikke darm.

In onze dikke darm wordt inuline door goede darmbacteriën gefermenteerd. De goede darmbacteriën (vooral de bacteriestammen bifidobacterium, lactobacillus en bacteroides) voeden zich dus met inuline en kunnen zich nu snel en goed vermenigvuldigen. Onze darmflora wordt gezonder, jippie! 

Het gas is dus een nevenproduct van een gezondmakend proces…

Tijdens het fermentatieproces in onze darmen worden er gassen (en vetzuren) gevormd, voornamelijk waterstofgas, methaan en koolstofdioxide. Die gassen kunnen leiden tot geborrel en gerommel in onze darmen. Om die reden wordt vaak met de vinger naar aardperen gewezen als zijnde… slecht voor de darmen, maar dat zijn ze dus niet!

… met ontzuring, ontworming, bescherming tegen darmkanker en verlaging van cholesterol als extra troeven

Inuline blijkt zelfs licht ontwormend te werken én ertoe te leiden dat er meer calcium opgenomen wordt en je darmmilieu minder zuur wordt.

Bovendien zijn de vetzuren die bij de fermentatie gevormd worden (voornamelijk azijnzuur, boterzuur, propionzuur) korte ketenvetzuren die, zo blijkt uit onderzoek bij dieren, kunnen leiden tot voorkomen van darmkanker en tot een daling van de cholesterolspiegel.

Enkele uitzonderingen daargelaten… 

Toch kan het eten van aardperen té belastend zijn voor degenen met bijzonder gevoelige darmen, voor degenen voor wiens darmen FODmaps een te grote belasting zijn.

FODmaps is de verzamelnaam voor alle koolhydraten die niet in de dunne darm kunnen afgebroken worden.

Extra troef in de keuken

Als je gesneden aardperen in koud water legt, ontstaat een soort gel. Dat is de inuline die moeilijk oplost in koud water.  Als je de gel zou eten, voelt die als vet aan in je mond. Om die reden kan inuline als vetvervanger in melk, desserts en dressings gebruikt worden.

Natuurlijke anti-vries

Deze gel ontstaat ook, als de aardperen ’s winters in natte, koude grond zitten. De gel beschermt de plant tegen bevriezing.

Dat verklaart waarom inuline in hoge mate aanwezig is in planten waarvan we in het koudere jaargetijde de wortels oogsten, zoals… aardperen, yacon, schorseneren. 🙂

Opmerkelijk, toch, hoe planten zichzelf beschermen? Als de zomer voldoende warm was, geven de aardperen in de herfst bovendien nog mooie, gele bloemen die stuifmeel en nectar leveren aan late insecten. Ik zou de aardpeer niet meer in mijn tuin willen missen? Jij?

4 reacties

Wat denk jij?

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *

Wens je meer inspiratie?

Schrijf je gratis in op mijn nieuwsbrief voor meer tips & tricks.

Gerelateerde blogs

Arnica: maak je eigen traumazalf

Arnica is mijn favoriete traumakruidje: arnica helpt je herstellen na een acuut lichamelijk of psychisch trauma.  Arnica bij psychisch trauma: homeopathische toediening Een voorbeeld van

Lees meer »