Samentuin

Begeleiding groeps(vormings)processen
Heb je een stukje grond en wil je dat graag met anderen delen? Samen ecologisch groentes kweken? Dat kan via het opstarten van een samentuin.

Heldere afspraken zijn daarbij noodzakelijk. Want… ook al lijkt het alsof jullie allemaal voor hetzelfde gaan, jullie zullen elk andere accenten leggen. Tuinieren betekent voor iedereen wat anders en allemaal hebben jullie jullie eigen persoonlijkheid.

Het kan dankbaar zijn (in het begin) hulp te krijgen van iemand, die zaken expliciet benoembaar maakt. Doordat jullie communicatiemethodieken aan den lijve gaan ervaren, zullen jullie ze vanzelf oppikken en installeert zich een transparante en respectvolle communicatiewijze in de groep.

Ook als jullie tijdens een samenkomst knopen willen doorhakken over hoe jullie als groep beslissingen zullen nemen en zullen omgaan met afwijkende visies, faciliteer ik dit graag.

Hoelang ik jullie blijf ondersteunen, bepalen jullie zelf. Mail me vrijblijvend hoe jullie het zien en ik maak een offerte.

Teelttechnische begeleiding
Jullie zullen dus samen aan de slag gaan. Zitten er ervaren tuiniers in jullie groep? Of zijn jullie allemaal beginnelingen? Heeft iemand kennis van het opstellen van teeltschema’s of horen jullie het nu met zijn allen in Keulen donderen? Hoe belangrijk is oogst voor jullie?

Tuinieren jullie vooral voor de gezelligheid, willen jullie het tuintechnische graag zelf uitzoeken? Geeft het niet, als geen van jullie gezaaide groentes ontkiemen? Of willen jullie graag snel op weg geholpen worden? Verlangen jullie iemand die een teeltplan met jullie maakt, jullie het ecologisch tuinieren aanleert en laat zien hoe je bepaalde werkjes best kunt aanpakken? 

Ook voor zo ’n zaken kunnen jullie me vragen. Vaak werkt het goed om enkele data te prikken, waarop jullie met zoveel mogelijk tuiniers aanwezig zullen zijn en ik les geef en jullie vragen beantwoord. 

Ook een eenmalige moestuinles behoort tot de mogelijkheden. Of lessen over een onderwerp, waarover jullie meer willen weten. Contacteer me vrijblijvend voor meer info en prijzen.

Combinatie van bovenstaande
Een begeleiding die beide factoren combineert, is uiteraard ook mogelijk. 

Velt
De bovenstaande begeleidingen geef ik binnenkort ook via Velt. Op deze pagina van hen vind je extra tips over hoe een samentuin op te starten en info over hoe via hen een begeleiding te boeken.

Bijscholingen
Om de groeps(vormings)begeleidingen naar behoren te kunnen geven, verdiepte ik me in Frederic Laloux, SALT, theory U, sociocratie, dragon dreaming, deep democracy, de ontwikkelcirkel, … In mijn rugzak zitten verder een studie psychologie en meerdere werkervaringen als teambegeleider.

Voor de teelttechnische ondersteuning vertrouw ik op mijn ervaring vanop de bio-boerderij en op bijscholingen in natuurlijk moestuinieren en de intensieve training tot moestuinlesgever en -begeleider. 

Ik wens jullie een heerlijk tuinseizoen toe, geniet! 🙂