Hoe behandel jij jouw huisdier op natuurlijke wijze tegen vlooien en teken?

Telepathisch communiceren met dieren kan jou zoveel leren. Over hoe dieren naar de wereld kijken. Over jezelf. En over wat dieren wensen voor hun welzijn.

Mijn viervoeters maakten mij bijvoorbeeld snel duidelijk dat anti-vlooien en anti-tekenpipetjes niet aan hen besteed waren. Deze dingen tastten hun natuurlijke energie aan, ze voelden zich er niet lekker bij. 

Als je weet dat anti-vlooien en anti-tekenpipetjes insecticiden zijn, is dat niet verwonderlijk. 

Voorkeur voor natuurlijke middelen

Fijner is het om te werken met natuurlijke ingrediënten.

Foute keuzes tegen vlooien en teken

Toch zijn foute keuzes ook hier snel gemaakt.

Knoflook leidt tot onomkeerbare bloedarmoede bij katten

Zo wordt er wel eens aangeraden vlooien of teken met knoflook te lijf te gaan. Dat is geen goed idee. Knoflook is dodelijk voor je kat.

De rode bloedcellen van je kat raken door knoflook beschadigd, waardoor ze enerzijds minder zuurstof kunnen opnemen en anderzijds continu snel moeten vervangen worden. Dit is een onomkeerbaar proces: ook nieuwe rode bloedcellen zullen beschadigd worden. Op termijn sterft je kat aan bloedarmoede.

Aan degenen die beweren dat het niet klopt dat knoflook giftig is voor hun kat, omdat ze het toegediend hebben en de kat nog steeds leeft: ja, het klopt dat je kat niet plotsklaps dood neervalt. Maar knoflook zet weldegelijk een langzame en onomkeerbare bloedarmoede in gang.

Ook bij je hond gebruik je knoflook beter niet bij vlooien. Bij je hond gebruik je knoflook best uitsluitend als antibioticum bij een hardnekkige bacteriële infectie.

Etherische oliën: fenolen kunnen katten vergiftigen

Een ander vaak aangeraden middel zijn sprays met etherische oliën. Een tijdje terug zag ik een recept verschijnen voor een home-made spray van 100ml jojoba-olie, 15 druppels e.o. citronella, 15 druppels e.o. ceder, 11 druppels e.o. lavendel, 7 druppels e.o. patchouli, 3 druppels e.o. pepermunt, 3 druppels e.o. ylang ylang, 2 druppels e.o. citroen, 2 druppels e.o. kruidnagel, 2 druppels e.o. tea tree.

Voor een hond kan dit, maar een kat kan de fenolen in etherische oliën niet afbreken. Dus… kom je boven een bepaald gehalte fenolen uit, dan vergiftig je je kat. Het gehalte aan fenolen verschilt van olie tot olie. Het is het hoogst in etherische oliën die eugenol als werkzame stof bevatten. Dat zijn o.a. tea tree olie en citrusoliën. Bovenstaande mix, die o.a. tea tree en citroenolie bevat, dien je dus niet aan een kat toe.

Lavendelolie kan eventueel wel voor een kat, àls je ervoor zorgt dat je nooit meer dan 2% etherische olie in je oplossing zitten hebt

Juiste keuzes tegen vlooien en teken
Neemolie

Veilig en goed werkzaam voor hond en kat is neemolie. Neemolie wordt koud geperst uit de vruchten van de neemboom. De olie is bij kamertemperatuur stroperig. Je lost 10ml neemolie op in 400ml water en 200ml appelazijn en sprayt hiermee regelmatig de vacht van je dier in.

Belangrijk hierbij is: als de neemolie niet sterk naar een combinatie van knoflook en noot ruikt, is de olie ontgeurd en is het grootste deel van de werking verloren gegaan. Je wilt dus sterk ruikende neemolie.

Diatomeeënaarde

Ook goed werkzaam is diatomeeënaarde ( = kiezelaarde). Hiermee wrijf je minstens elke 3e dag de vacht van je dier in. Let hierbij goed op dat je zo weinig mogelijk stof maakt en dat het stof dat je toch maakt, niet in de ogen van je dier terecht komt en niet ingeademd wordt. Het silicium is op geen enkele wijze giftig, maar kan (heftiger dan droge lucht) de slijmvliezen uitdrogen en irriteren.

Je kunt kiezelaarde ook oplossen in water en op de zit- en ligplekken van je dier verstuiven

Boerenwormkruid

Een laatste tip is gedroogd boerenwormkruid leggen op plekken waar je dieren vaak slapen.

Hoe bescherm jij jouw dieren tegen vlooien en teken?

11 reacties

Wat denk jij?

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *

Wens je meer inspiratie?

Schrijf je gratis in op mijn nieuwsbrief voor meer tips & tricks.

Gerelateerde blogs

Arnica: maak je eigen traumazalf

Arnica is mijn favoriete traumakruidje: arnica helpt je herstellen na een acuut lichamelijk of psychisch trauma.  Arnica bij psychisch trauma: homeopathische toediening Een voorbeeld van

Lees meer »