Natural Farming

Docent: Kutluhan Özdemir

Met zijn boek ‘The One-Straw Revolution‘ legde Masanobu Fukuoka in 1975 de basis voor de Do-nothing farming ofwel Natural Farming.

Wie deze vorm van landbouw toepast, oogst overvloed: van slechts 100m² tuin kun je op termijn jaarrond eten, terwijl je niet schoffelt, niet ploegt, niet snoeit. 

Wat is het geheim van deze methode?

Durf vertrouwen op de natuur. Durf haar het werk in handen leggen. Durf gebruik maken van haar natuurlijke processen. 

Wil jij dit ook leren? 

Docent

Kutluhan Özdemir van Natural Farming Center NGO initieert ons in zijn leef- en teeltwijze. 

Kutluhan reisde en woonde tussen 2014-2021 over heel de wereld op natuurlijke boerderijen die opgestart werden door studenten van Masanobu Fukuoka.

Sinds 2020 runt hij een eigen NGO vanuit Italië om de methode van natuurlijke landbouw te verspreiden. Hij reist naar wie hem uitnodigt. De website van de natural farm waar hij leeft en werkt, is: https://dogal-tarim.org/index.php/home/

De voertaal van de workshop is Engels.

Principes

De 4 principes van Natural Farming zijn:

1. Geen grondbewerking: niet ploegen of spitten. Dit is fundamenteel. De aarde bewerkt zichzelf op een natuurlijke manier door het erin binnendringen van de plantenwortels en door de activiteit van micro-organismen, kleine dieren en regenwormen.

2. Geen chemische bemesting of klaargemaakte compost. Als de grond aan zichzelf gelaten wordt, behoudt de grond zijn natuurlijke vruchtbaarheid in samenspel met de cycli van plant en dier.

3. Niet wieden op grote schaal en geen gebruik van herbiciden. Onkruid speelt een rol in de opbouw van een vruchtbare bodem en in het evenwicht in de biologische gemeenschap. Onkruid onder controle houden kan, volledig elimineren niet. Mulch en levende bodembedekking zijn voldoende.

4. Geen afhankelijkheid van chemische producten. Als je gezonde planten kweekt in een gezonde omgeving blijven plagen en ziekten uit.

Programma

De voertaal van de workhop is Engels.

Zaterdag 1 april, 9u-17u:
Kennismaking met elkaar en lezing over de filosofie en werkwijzen van Natural Farming door Kutluhan Özdemir. 

Zondag 2 april, 9u-17u:
Hoe start je zelf een ‘do-nothing moestuin’ op? Hands-on: samen maken we een stuk grond klaar om op te tuinieren en maken we zaadballen van klei.

Locatie

Het weekend gaat door in de Droomgaard en op het Land van de Aarde, Moorstraat 2A in Ranst.

Parkeren kan op de parking van GC de Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43 in Ranst. Je verlaat de parking langs de achterzijde. Je wandelt onmiddellijk naar rechts en neemt vervolgens de 1e straat links. Dit is de Moorstraat. 

Bij Moorstraat 2A wandel je de poort binnen. 

Welkom in ons paradijsje! 😊

Prijs

De standaardprijs voor dit weekend bedraagt 100€.

Wil je het werk van Kutluhan steunen, schenk dan 120€

Inschrijven

Wees je ervan bewust dat, als je inschrijft, je een commitment aangaat. 

Bij annulatie tot 2 weken voor de start van het event blijft de helft van de toegangsprijs verschuldigd. 

Bij annulatie minder dan 2 weken op voorhand blijft het volledige bedrag verschuldigd.