Hoe versterk je de afweer van je huisdier?

De voorbije week overschatte ik het afweersysteem van mijn kattinnetje. Ten gevolge daarvan kreeg ik een berg commentaar over me heen. Ik werd voor naïef versleten en voel dat ik daarover graag wil delen.
Want… de insteek van de criticasters klopt voor mijn gevoel eenvoudigweg niet.

 

Bescherming tègen de buitenwereld is niet effectief

We leven in een wereld, waarin we zwak geworden zijn. Onze gezondheid is zwak, onze vitaliteit is zwak, onze immuniteit is zwak. Van daaruit beschermen we onszelf tègen allerlei.

We blijven bij verkouden of grieperige collega’s vandaan. In de zomer gebruiken we anti-muggen- en anti-teken en anti-wat-nog-meer-vliegt-of-kriebelt-of-parasiteert-spray.

Maar… of je ziek wordt of niet, hangt niet uitsluitend af van of die ene persoon met een verkoudheid jou al dan niet een hand gaf. Het griepvirus verspreidt zich door de lucht. De bepalende factor in of jij al dan niet ziek wordt, is in de 1e plaats jouw eigen afweersysteem.

Hetzelfde geldt voor muggen en teken. Zij vinden jou lekkerder, naarmate jouw zweet zuurder ruikt. En jouw zweet ruikt zuurder, naarmate jouw bloed zuurder is. Zonder te willen ingaan op het gegeven dat verzuring dè ‘ziekte’ van deze tijd is, geldt dat bij het aantrekken of afstoten van beestjes jouw eigen vitaliteit de 1e bepalende factor is.

De conditie van ons eigen lichaam èn van dat van onze huisdieren bepaalt m.a.w. of virussen, bacteriën en kriebelbeestjes al dan niet vat op ons hebben. In plaats van het vanzelfsprekend te vinden muren op te trekken om de beestjes (èn de wereld) buiten te sluiten, zou het evidenter zijn onze binnenkant kunnen versterken.

 

De binnenkant versterken is effectiever.

Ik kies voor die 2e aanpak, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn dieren. In het bijzonder voor mijn dieren, omdat zij zo gevoelig reageren op ‘beschermingsmiddelen’ en zo goed op de van-binnen-naar-buiten-aanpak. Meestal, meestal volstaat die van-binnen-naar-buiten-aanpak ruimschoots. Ondanks het feit dat de omgevingsdruk hier bijzonder hoog is -het krioelt in onze tuin van zwerfkatten met vlooien-, had mijn katje er tot hiertoe bijvoorbeeld nooit last van. Tot… vorige week. En daar heb ik schuld aan: ik ging op bezoek bij een gezin met een katje met vlooien en bracht zo de vlooien in ons huis binnen. Dus ja, op dit ogenblik kan mijn katje ter ondersteuning een extra beschermingsmiddel gebruiken.

Maar… 1 keer gevat worden door vlooien betekent niet dat mijn aanpak overboord moet, dat ie nutteloos, sowieso niet afdoende en naïef is. Misschien waren we beiden nu extra vatbaar door vermoeidheid en stress ten gevolge van een verhuizing?

Gesteund door mijn resultaten van de afgelopen jaren, blijf ik in ieder geval volhardend geloven dat werken van binnen naar buiten loont èn dat het een fijnere, liefdevollere, meer open, minder krampachtige manier is om de wereld tegemoet te treden.

 

Met welke middelen doe ik dat?

Wat ik nu precies als natuurlijk middel tègen vlooien gebruik, beschrijf ik in een latere post.

In dit schrijfsel wil ik graag stilstaan bij wat ik doe om de gezondheid van mijn kattinnetje van binnen naar buiten te versterken:

 

Voldoende essentiële aminozuren

Ik zorg voor voldoende (essentiële) vetzuren door af en toe vet bij te geven:

  • Olijfolie en lijnzaadolie zijn in 1e instantie rijk aan omega 3, in 2e instantie aan omega 6. Pompoenpitolie bevat in de 1e plaats omega 6, in de 2e plaats omega 3. Ik kies vaak voor olijf- of lijnzaadolie en af en toe voor pompoenpitolie.
  • Dierlijk vet (taurine) bijgeven, kan uiteraard ook.
  • Ook kokosolie werkt goed, het ondersteunt de weerstand en voedt/beschermt tegen slijtage.
    Vooral als je kat uitsluitend brokjes eet, bouwt ze een vettekort op, dat je op deze manier gemakkelijk kunt aanvullen.

 

Voldoende chlorofyl

Ik zorg voor de opname van chlorofyl. Dat doe ik op volgende manieren:

  • Mijn kat is gek op gestoomde broccoli. 😉
  • Ik verrijk haar maaltijden af en toe met verse kruiden. Naast chlorofyl kunnen de kruiden ook bitterstoffen leveren (vb. paardenbloem) of slijmstoffen (vb. weegbree).

 

Combi van beide

Soms combineer ik beide bovenstaande, dan maak ik verse groene kruiden heel fijn en meng/mix ze doorheen lichtjes gesmolten kokosolie. Ik laat de kokosolie vervolgens opnieuw stollen en geef mijn katje af en toe een lepel als ‘snoepje’. Ze vindt het heerlijk. 😊

 

Periodiek reinigen

Een derde iets wat ik doe, is periodiek reinigen. In het voorjaar en in het najaar los ik gedurende 10 dagen (maximaal 3 weken!) groene leem op in haar drinkwater. Groene leem reinigt (soms ondersteun ik de nieren tijdens dit proces met paardenbloemblad) èn vult belangrijke mineralen en sporenelementen aan.

 

Hoe dien ik deze middelen toe?

Wat bij deze 3 zaken belangrijk is, is dat ik niets forceer. Ik maak thee van kruiden, bied die aan in een drinkbakje, maar zorg dat ze daarnaast ook water heeft. Ook groene leem, opgelost in water, bied ik aan naast haar gewone drinkwater. En ook als ik olie of gedroogde kruiden door haar voer meng, geef ik een bakje mèt en een bakje zonder. Zo kan mijn kattinnetje telkens zelf bepalen waar ze zin in en behoefte aan heeft. Want onderschat je huisdier niet, je kat wéét instinctmatig wat hij/zij dient te eten om gezond te zijn en blijven.

Daar zouden wij nog een voorbeeld aan kunnen nemen. 😉

 

Veel succes met het versterken van de gezondheid van je kat van binnen naar buiten! 

4 reacties

Wat denk jij?

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *

Wens je meer inspiratie?

Schrijf je gratis in op mijn nieuwsbrief voor meer tips & tricks.

Gerelateerde blogs

Arnica: maak je eigen traumazalf

Arnica is mijn favoriete traumakruidje: arnica helpt je herstellen na een acuut lichamelijk of psychisch trauma.  Arnica bij psychisch trauma: homeopathische toediening Een voorbeeld van

Lees meer »