De prijs mag jouw waardering uitdrukken

 

Studenten bepalen zelf -binnen minima en maxima die zo ’n 700€ uit elkaar liggen- hoeveel ze voor mijn permacultuur-jaarcursus betalen. Ik werk met een glijdende schaal en op basis van waardering.

De glijdende schaal maakt de cursus breder toegankelijk. En werken op basis van waardering voelt natuurlijk voor me.

Maar… zo ’n niet-vaststaande prijzen, het doet wat met mensen.

Hoeveel geïnteresseerden ik heb voelen worstelen met het gegeven!

Onze economie heeft ons geconditioneerd: we doen non-stop, vaak onbewust, aan prijsvergelijking. We zijn getraind in zoveel mogelijk te pakken krijgen voor zo weinig mogelijk geld. Dus… mijn minimumprijs, die lager ligt dan de gangbare prijs, prikkelde: ‘Zou hier te grijpen zijn?’ Leg ik vervolgens uit hoe mijn prijszetting werkt, dan voel ik bij geïnteresseerden een innerlijke strijd op gang komen: ze willen grijpen, maar voelen ook… dat dat ten koste zal gaan van andere deelnemers en mij.

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, de ander en het groter geheel en beslissingen nemen die deze 3 evenwichtig begunstigen: het is een vaardigheid die we kwijtgeraakt zijn. Stilstaan bij wat we van elkaar ontvangen en dat expliciet waarderen, terwijl we daarbij het grotere kader voor ogen houden, dat mogen we terug gaan leren.

Nu, even tussen haakjes, over mijn cursisten heb ik geen klagen: zij zien heel goed hoe dat grotere kader eruit ziet en waar en hoe zij kunnen bijdragen. Zij verstaan de kunst van waardering.
Het zijn eerder de uiteindelijke niet-deelnemers, degenen die er maar niet in slagen een prijs bepaald te krijgen die voor hen ok voelt, bij wie ik die worsteling zó voel. Het gegeven is hen eenvoudigweg tè nieuw, het ligt te ver buiten hun comfortzone.

Weet je, ik hoop erop dat meer en meer ondernemers het gaan aandurven prijzen te gaan zetten op basis van waardering. Niet dat dat het heil voor ons economisch systeem zal betekenen, er is uiteraard véél meer mis met ons economisch systeem dan eenvoudigweg de discrepantie tussen prijszetting en werkelijke waarde. Maar betalen op basis van waardering kan wel een 1e uitnodiging aan ons allen zijn om vaker te gaan kiezen voor prijzen die onszelf, de ander en het groter geheel evenwichtig bevoordelen.

Wat denk jij?

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *

Wens je meer inspiratie?

Schrijf je gratis in op mijn nieuwsbrief voor meer tips & tricks.

Gerelateerde blogs