De duizend deugden van duizendblad

Jippie, ik zie het duizendblad overal om me heen!
Duizendblad ervaar ik als een plant met duizend deugden.

Ecologische waarde:

 • Duizendblad bloeit vanaf juni en levert dan stuifmeel en nectar voor honingbijen, voor vele solitaire bijen (zandbijen, groefbijen, wormkruidbij, tronkenbij, …), voor vlinders, kevers, vliegen, lieveheersbeestjes, roofmijten, enz.
 • Duizendblad is verder waardplant voor de citroenbladroller en de zwarthoekbladroller. Dit betekent dat beide vlindertjes hun eitjes op duizendblad leggen en dat de rupsjes zich met duizendblad kunnen voeden.

Nut in de moestuin:

 • Doordat duizendblad zo ’n rijke voedingsbron is, trekt het insecten naar zich toe, waardoor deze kevertjes en vliegen andere groentegewassen in de buurt met rust laten.
 • Duizendblad is verder rijk aan voedingsstoffen en daardoor een goede plant om fijngehakt aan de composthoop toe te voegen (het composteringsproces start dan sneller op) en/of om gier (vloeibare voedingsstof) van te maken.

Culinaire waarde:

 • Jonge blaadjes en bloemen kun je in sla, in een omelet, in sauzen, soep, pannenkoeken, enz. verwerken.
 • Vroeger werd duizendblad bij de bereiding van bier gebruikt, op eenzelfde wijze als nu hop gebruikt wordt.

Fytotherapeutische waarde:

Wijze van gebruik:

Duizendblad wordt inwendig meestal als tinctuur of thee genomen. Uitwendig wordt het in een bad of als kompressen of lotion (lotion = koude thee) gebruikt.

Inhoudsstoffen en hun werking:
Flavonoïden voor de fijn vertakte bloedvaten:

De signatuurleer zegt over duizendblad dat de fijn vertakte duizenden blaadjes symbool staan voor de duizenden fijn vertakte bloedvaten in ons lichaam: zowel in- als uitwendig verbetert duizendblad door de erin aanwezige flavonoïden de doorstroming van die fijne bloedvaten en verlicht zo koude vingers & tenen, zware benen, spataderen, aambeien, couperose, enz.

Ondersteuning voor luchtwegen & longblaasjes:

Sommigen zeggen dat de fijn vertakte duizenden blaadjes niet voor de bloedvaten, maar voor de luchtwegen & longblaasjes symbool staan. Dat is mogelijk, want duizendblad ondersteunt ook de luchtwegen.

Bij griep:

En bij griep en koorts werkt duizendblad transpiratiebevorderend & koortsverdrijvend.

Bitterstoffen wekken de eetlust op:

De bitterstoffen in duizendblad wekken onze eetlust op, ondersteunen onze spijsvertering, stimuleren onze lever- & galwerking, enz. Om die reden wordt duizendblad al van oudsher in kruidenbittertjes & aperitieven gebruikt.

Bij menstruatiepijnen:

Duizendblad werkt ook ontkrampend op het buikgebied. Het wordt vaak aan vrouwen aangeraden ter ondersteuning van de menstruatie.

Looistoffen stelpen inwendig & uitwendig bloedingen:

De looistoffen in duizendblad werken bovendien bloedstelpend en worden inwendig bijvoorbeeld na een bevalling gebruikt om de baarmoeder te helpen herstellen. Uitwendig wordt duizendblad in kompressen gebruikt om wonden te stelpen, als zitbaden bij bijvoorbeeld bloedende aambeien of als opgerold blaadje in de neus bij een bloedneus.

Gezichtsverzorging:

Een gezichtslotion van koude thee van duizendblad helpt bij acne en een vette huid.

Tandpijn:

Kauwen op de wortel kan tandpijn verlichten.

Veiligheidswaarschuwing:

Sommigen mensen reageren met huiduitslag op het uitwendig gebruik van duizendblad. Je kunt je gevoeligheid hiervoor testen door een gekneusd blaadje in je elleboogplooi (aan de binnenkant van je elleboog) te wrijven en even te wachten.
De elleboogplooi is het meest gevoelige plekje van onze huid. Is het daar veilig, dan kun je eender welk getest kruidje verder veilig op je huid gebruiken.

Homeopathie als bijzondere vorm van fytotherapie:

De homeopathische granulen van duizendblad worden vooral bloedstelpend aangewend.

Aromatherapie al s bijzondere vorm van fytotherapie:
 • Uit duizendblad wordt een etherische olie gewonnen. Deze is, zoals alle etherische oliën, ontstekingsremmend.
 • Doordat duizendblad zo sterk op die kleine bloedvaatjes inwerkt, kan ook het inwrijven van de huid met deze etherische olie (opgelost in een draagolie!) de bloeddoorstroming verbeteren en gebruikt worden bij reumatische pijnen (en zelfs bij zenuwpijnen), bij spataderen en bij huidklachten als couperose.
 • Net zoals de lotion werkt ook de olie goed bij een vette huid en acne.

Magische waarde:

 • Verschillende culturen gebruikten takjes van duizendblad om voorspellingen te doen. Bij sommige volkeren werd duizendblad door vrouwen verbrand in de hoop dat in de vlammen een beeld van hun toekomstige echtgenoot zou verschijnen.
 • Duizendblad werd ook gebruikt in de vroegere kruidwis: een bosje inheemse kruiden dat met Hemelvaartsdag in de kerk gezegend werd en in huis gehangen om het kwade te weren.

Wist je verder dat:

 • -de bloemen van duizendblad meestal wit zijn, maar er ook gele en roze varianten bestaan;
 • -dat je met de blaadjes en bloemen van duizendblad gele, oranje & bruine verfstof kunt bereiden;
 • -dat het verbranden van duizendblad muggen op afstand houdt?
Echt een manus-van-alles, dus, dat duizendblad. 

Wat denk jij?

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *

Wens je meer inspiratie?

Schrijf je gratis in op mijn nieuwsbrief voor meer tips & tricks.

Gerelateerde blogs

Arnica: maak je eigen traumazalf

Arnica is mijn favoriete traumakruidje: arnica helpt je herstellen na een acuut lichamelijk of psychisch trauma.  Arnica bij psychisch trauma: homeopathische toediening Een voorbeeld van

Lees meer »