Het Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) maakte een verhelderende, inspirerende film over voedselbossen.
Zij brachten hiervoor eetbos Deinze en voedselbos de Woudezel in beeld.
Eetbos Deinze
Eetbos Deinze is een initiatief van Piet Moerman en Hilde Eylenbosch. Geraakt door hoe de huidige landbouwpraktijken bijdragen aan onze klimaat- en milieuproblematiek, wilden zij onderzoeken of het niet anders kan.
Piet en Hilde begonnen aan een studieweg en zetten daarna alles om in praktijk. In hun eetbos dat vanaf dit jaar productief is, zijn hogescholen en universiteiten van harte welkom om te onderzoeken of een voedselbos rendabel kan zijn, hoeveel koolstof het bergt, welk effect een eetbos op diversiteit heeft, enz.
Fijn is het om te merken dat er veel interesse vanuit hogescholen is.
Voedselbos de Woudezel
Waar eetbos Deinze nog een relatief jong project is, heeft het project van Diderik Clarebout al heel wat jaren op de teller.
Hier kunnen we dus zien tot wat voor iets het project van Piet en Hilde zou kunnen uitgroeien.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, namelijk dat een voedselbos geen onderhoud meer vraagt, omschrijft Diderik heel mooi dat een voedselbos een continu meebewegen met de natuur is en een continu hier en daar wat bijsturen. “Af en toe moet je ook een boom durven omleggen om zonlicht in je systeem binnen te brengen en de dynamiek opnieuw te verhogen.”
Dideriks voedselbos kent verscheidene onderdelen: een boomgaard, begrazing door schapen, een grote vijver, bessenrijen voor productie, …
3 reacties
Heel fijn filmpje ! Dat geeft hoop en perspectief. Tof dat er onderzoek is en interesse en dat alles gedeeld wordt. Hoe meer voedselbossen, Hoe meer vreugd:-)
Hallo, ik wil zelf graag een voedselbos aanplanten maar weet niet goed waar te beginnen, momenteel heb ik walnoten, appelbomen, perenbomen, kers, pruim, en verschillende bessenstruiken gepland. Deze heb ik gezet voor ik wist dat er zoiets bestond als een voedselbos. Zijn er voorbeelden van welke bomen en planten je waar moet zetten?
Alvast bedankt,
Mvg Jill
Dag Jill,
Het werkt niet op die wijze dat je in een voedselbos bepaalde bomen en planten op bepaalde plekken moet zetten. Ik bedoel: het ligt niet op die wijze vast. Elk voedselbos is anders.
In een voedselbos ga je relaties tussen planten onderling en relaties tussen planten en omgevingsfactoren leggen. Je gaat dus kijken waar je bomen/struiken dient te plaatsen om wind te breken of valwinden op te vangen. Waar warme, beschutte plekjes zijn om kwetsbaardere bomen/struiken te plaatsen. Je gaat kijken waar je planten kunt plaatsen die stikstof of kalium kunnen leveren aan planten die veel stikstof of kalium nodig hebben. Je gaat kijken waar je bestuivende insecten in de buurt wilt hebben (bv. bij bloesemende fruitbomen) en welke planten je daar dan kunt zetten om die bestuivende insecten te lokken, enz.
Een voedselbos ontwerpen is met andere woorden 1 grote puzzel leggen. De bouwstenen en wetmatigheden zijn dezelfde voor elk voedselbos. Maar doordat elke locatie zo anders is, past wat goed is voor het ene voedselbos niet vanzelf ook voor het andere voedselbos.
Het gaat er dus vooral om de ontwerp-wetmatigheden te leren kennen. 🙂