Binnenkijken bij voedselbossen in België

Het Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) maakte een verhelderende, inspirerende film over voedselbossen. 
Zij brachten hiervoor eetbos Deinze en voedselbos de Woudezel in beeld. 

Eetbos Deinze

Eetbos Deinze is een initiatief van Piet Moerman en Hilde Eylenbosch. Geraakt door hoe de huidige landbouwpraktijken bijdragen aan onze klimaat- en milieuproblematiek, wilden zij onderzoeken of het niet anders kan.

Piet en Hilde begonnen aan een studieweg en zetten daarna alles om in praktijk. In hun eetbos dat vanaf dit jaar productief is, zijn hogescholen en universiteiten van harte welkom om te onderzoeken of een voedselbos rendabel kan zijn, hoeveel koolstof het bergt, welk effect een eetbos op diversiteit heeft, enz.  

Fijn is het om te merken dat er veel interesse vanuit hogescholen is.

Voedselbos de Woudezel

Waar eetbos Deinze nog een relatief jong project is, heeft het project van Diderik Clarebout al heel wat jaren op de teller

Hier kunnen we dus zien tot wat voor iets het project van Piet en Hilde zou kunnen uitgroeien.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, namelijk dat een voedselbos geen onderhoud meer vraagt, omschrijft Diderik heel mooi dat een voedselbos een continu meebewegen met de natuur is en een continu hier en daar wat bijsturen. “Af en toe moet je ook een boom durven omleggen om zonlicht in je systeem binnen te brengen en de dynamiek opnieuw te verhogen.” 

Dideriks voedselbos kent verscheidene onderdelen: een boomgaard, begrazing door schapen, een grote vijver, bessenrijen voor productie, … 

Geniet van de passie van Piet, Hilde en Diderik: 

Heel veel kijkplezier! En vergeet zeker niet een keertje in real life langs te gaan om deze plekken te bewonderen en al je vragen af te vuren!

3 reacties

Wat denk jij?

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *

Wens je meer inspiratie?

Schrijf je gratis in op mijn nieuwsbrief voor meer tips & tricks.

Gerelateerde blogs