Wanneer:
13 september 2020 @ 09:45
2020-09-13T09:45:00+02:00
2020-09-13T10:00:00+02:00
Waar:
Bright Futures - hart van de Merode
Rode Laakstraat 13
2430 Veerle-Heide
Kosten:
vrij bedrag tussen 444€ en 1111€

Onze manier van leven heeft een aantal  degeneratieve kringlopen geactiveerd:
een dalende bodemvruchtbaarheid, lucht- en watervervuiling, klimaatopwarming, vluchtelingenstromen, slinkende olievoorraden, stijging van het aantal school dropouts, burn-outs, …

‘We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’
~ Albert Einstein

Permacultuur is verfrissend anders. Permacultuur heeft respect voor àlle leven, voor diversiteit, voor ieders eigenheid. Permacultuur ziet de ongebruikte voedingsstoffen, energie, hulpbronnen in de natuur en in de mens. Permacultuur stimuleert ons onze kennis, vaardigheden en ambachten met elkaar te delen ten gunste van de samenleving. Permacultuur leert ons onze (eco‑)systemen zo te ontwerpen dat de eerder ongebruikte energie, voedingsstoffen en hulpbronnen benut worden in kringlopen op zo’n manier dat ze een zichzelf voedend en opbouwend (eco-)syteem in gang zetten.

Permacultuur is geen holle theorie, geen verzameling lege woorden. Permacultuur stroopt de mouwen op en maakt ecosysteem per ecosysteem rijker en gemeenschap per gemeenschap vrijer en zelfvoorzienender.

Permacultuur is een ethische gereedschapskoffer boordevol methodieken en technieken, waarmee je creatief en effectief oplossingen kunt ontwerpen. In de permacultuur design cursussen trekken we die gereedschapskoffer zo ver en diep mogelijk open, opdat onze cursisten er zoveel mogelijk voor hen zinvolle tools uit zouden kunnen nemen.
~ Sandra Vermeiren (permacultuur / aardebloesem)

Het ontstaan van permacultuur
Bill Mollison (zie afbeelding hierboven) is de vader van permacultuur.

“Na vele jaren als wetenschapper bij de CSIRO Wildlife Survey Section en met de Tasmanian Inland Fisheries Department begon ik te protesteren tegen de politieke en industriële systemen, waarvan ik zag dat ze de wereld om ons heen vernielden. Al snel besloot ik dat het niet goed is te volharden in tegenstand en op het eind niks te bereiken. Ik trok me twee jaar terug uit de maatschappij: Ik wilde me niet opnieuw ergens tegen verzetten en tijd verspillen. Ik wilde terugkomen met iets enorm positiefs, iets dat ons toestond te bestaan zonder dat biologische systemen instortten.”
~Bill Mollison

Duurzame landbouw-ecosystemen met meerjarigen, daarvoor vocht Mollison als wetenschapper bij CSIRO Wildlife Survey Section. Hij staakte de tegenstand om met iets positiefs te komen. Hij studeerde biogeografie bij aan de universiteit van Tasmanië, bleef er om les te geven en richtte de afdeling omgevingspsychologie op.

Met 1 van zijn studenten, David Holmgren, bundelde hij zijn idee tot een methodiek, een wetenschap: permacultuur.

Mollison dacht het format van een PDC (permacultuur design cursus) uit om ‘studenten wereldwijd te onderwijzen in het praktische ontwerp van duurzame bodem-, water- en plantsystemen en juridische en economische systemen.’

De door mij gedoceerde PDC’s volgen het door Mollison gecreëerde, internationale format.

Inhoud van deze permacultuur design cursus
-ontstaan & evolutie van permacultuur
-de ethiek in permacultuur
-de gemeenschappelijke permacultuur-taal
-ontwerpmethodieken & ontwerpprincipes
-leren herkennen & gebruiken van patronen in de natuur
-begrip van klimaatfactoren & ontwerpen voor de 3 grote klimaattypes
-leren sluiten van energie-kringlopen
-ecologie, functies & gebruik van bomen & bossystemen
-wateropvang, waterzuivering, aquacultuur
-leren herkennen van bodemsoorten, inzicht in bodemleven & bodemvruchtbaarheid
-bijdragen aan de opbouw van een veerkrachtige globale gemeenschap
-jezelf en je eigen plek/passie (h)erkennen in dit geheel

Voor wie?
-voor hen die onafhankelijker willen worden van de supermarkt
-voor hen die dromen van off-grid gaan
-voor hen die willen bijdragen aan een plasticvrije wereld
-voor hen die zich willen voorbereiden op het post-aardolie-tijdperk
-voor hen die de aarde vitaler willen achterlaten voor de komende generaties
-voor hen die een inkomen willen halen uit het vergroenen/verduurzamen/herontwerpen van onze samenleving
-…

Er is geen voorkennis vereist, iedereen is welkom.

Wat kun je na deze training?
-Je kunt de stroom van energie (zon, water, wind, …) en nutriënten (water, mest, biomassa, …) op een plek lezen. Je leert een huis-, tuin- of ander ontwerp maken dat die ingrediënten ten volle benut, zodat er zichzelf onderhoudende kringlopen ontstaan die de plek onophoudelijk verrijken.
-Je hebt bodemtypes leren herkennen en hebt inzicht gekregen in plantrelaties.
-Je kunt de ideale plek voor swales en wateropvangsystemen detecteren en weet hoe een voedselbos aan te leggen.
-Je hebt duurzame schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en verpakkingsmateriaal ontwikkeld.
-Je hebt (on)kruiden leren herkennen en veilig gebruiken.
-Je kunt netwerken opbouwen en overlegmethoden uit de sociale permacultuur toepassen.
-…

Extra’s:
-Mijn grootste focus doorheen het ganse jaar is jou bijstaan op jouw tocht naar een andere levenswijze, baan, … Het is jou helpen om jezelf, jouw plek en passie te situeren in het geheel. Bovenstaande onderwerpen zullen daarom gebracht worden met volop ruimte voor feedback, voor voelen, delen, integreren, voor vraaggestuurd leren.
-Ik probeer jullie zoveel mogelijk te laten zien. Zo is ons lesterrein een sociale experimenteerplek uit de nieuwe economie, een als common beheerde boerderij met bos en landbouwgrond. Uitwisselingen tussen ondernemers op de grond worden in complementaire munten vergoed. Gezamenlijke beslissingen worden sociocratisch genomen. Het terrein is uitgerust met een buitenkeuken, buitendouche, composttoilet, zweethut, rocket stove, …
-Het ontwerp & aanleg van een voedselbos is een geplande activiteit, die jullie van dichtbij mee zullen kunnen beleven. Op meewerkdagen (o.a. voor ontwerp & aanplant van het voedselbos) zijn jullie van harte welkom.
-Ter inspiratie & verdieping zullen we gedurende het jaar optioneel permacultuur-projecten elders bezoeken. Deze uitstappen zullen op andere (zon)dagen dan op leszondagen doorgaan. Ook niet-cursisten kunnen hierbij aansluiten. Per uitstap zal bekeken worden welke bijdrage we dienen te vragen om de onkosten te dekken.

Data:
De cursus is gespreid over 13 zondagen:
Voor 2019-2020: 20/10, 17/11, 24/11, 8/12, 19/1, 2/2, 16/2, 8/3, 29/3, 26/4, 10/5, 7/6 en 21/6.

De lesdagen lopen van 9.45u tot 16.45u.

Gemiste lessen:
Gemiste lessen kun je in een volgend jaartraject inhalen.

Certificatie:
Neem je gedurende het jaar deel aan het maken van een permacultuur-ontwerp voor (een gedeelte van) onze lesplek, dan kun je het permacultuur design-certificaat behalen.

Lunch:
’s Middags maken we het graag gezellig met een potluck. Een potluck houdt in dat ieder een kleine hoeveelheid lunch (de hoeveelheid voor jezelf of evt. een beetje meer) voorbereidt om te delen met de groep. De gevarieerde, kleurrijke tafels die op deze manier ontstaan, zijn een streling voor het oog en de smaakpapillen. 😉

Prijs:
De prijs voor deze 13 dagen bepaal je zelf, op voorwaarde dat wat je betaalt een bedrag is tussen 444€ en 1111€.

De prijs is inclusief water, sap, koffie, thee en versnaperingen en exclusief bezoeken aan externe projecten.

Inschrijven:
Stuur een mailtje naar info@aardebloesem.be en stort het cursusgeld op IBAN BE51 9795 4118 8162 met vermelding van pdc Bright Futures + je naam. Als alles goed gaat, ontvang je binnen de week een bevestigingsmailtje.

Bij onvoldoende inschrijvingen kan ik de PDC annuleren. Je inschrijvingsgeld stort ik in dat geval integraal terug.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *