Moorstraat 2A
Ranst
Intro:
Wij worden in ijl tempo met crisissen geconfronteerd: extremere temperaturen, waterschaarste, verstoorde CO²- en stikstofkringlopen, verlies van biodiversiteit, aanwezigheid van landbouw- en industrieel gif, enz.
Hebben we een hart voor moeder Aarde, dan kunnen we ons hierdoor verdrietig en onmachtig gaan voelen.
Maar dit is niet nodig!
Wij, als individu, kunnen van grote betekenis zijn: wij kunnen leren hoe water in de bodem te doen infiltreren en welke planten aan te planten als voedsel voor onszelf en dieren. Wij kunnen leren hoe een terrein van gif te zuiveren en de bodem opnieuw vruchtbaar te maken. Wij kunnen leren welke functies onkruiden vervullen. Wij kunnen leren om tuinen aan te leggen die zichzelf bij droogte of extreme hitte in stand kunnen houden. Deze technieken zijn geen moeilijke methoden. We kunnen ze onszelf aanleren door de natuur te observeren.
Soms gaat het aanleren vlotter met een begeleider en collega-studenten op je pad.
Modulaire opbouw van deze diploma-opleiding:
De 1e 4 modules dien je verplicht in volgorde te doorlopen om het pdc-certificaat te behalen.
De laatste 2 modules zijn optioneel en kunnen eender wanneer gevolgd worden:
Module 1: Intro in permacultuur: de taal van de aarde
Module 2: De basis van permacultuur: systeemdenken & relaties in de natuuur
Module 3: Het permacultuur-ontwerpproces: jij als permacultuur-ontwerper?
Module 4: Permacultuur in andere klimaatzones: internationaal werken
Module 5: Regeneratieve landbouw: hoe start je een regeneratieve boerderij?
Module 6: Voedselbos-ontwerpmodule: ontwerp en aanleg van een voedselbos
Inhoud module 2:
We bekijken de verstoorde stikstofkringloop, koolstofkringloop, waterkringloop, afvalkringloop en leren hoe herstel van het bodemvoedselweb oplossingen biedt. We leren hoe een veerkrachtig web van relaties kan ontstaan en welke dieren en planten bevorderlijk zijn voor ons systeem. We krijgen oog voor natuurlijke patronen.
In de praktijk gaan we aan de slag met bodemonderzoek. We maken bladaarde, compost en compostthee. We leggen Ruth Stout- en hügelbedden aan. We installeren een bovengronds systeem voor wateropvang. We maken takkenrillen en timmeren onze eigen uilen-, roofvogel- of vleermuizenkast in elkaar. We knotten, snoeien, stekken, verzamelen enthout,
Kortom: we leren alles over wetmatigheden in de natuur en natuurlijke processen.
Locatie:
Den Droomgaard, Moorstraat 2 in Ranst
Parkeren kan aan GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 43, Ranst. Verlaat de parking langs de achterzijde. Bij het verlaten van de parking wandel je naar rechts, vervolgens neem je de 1e straat links. Dit is de Moorstraat.
Prijs:
850€
Docenten:
Deze training wordt verzorgd door Sandra Vermeiren en Wesley Lemoine. Sandra is werkzaam als permacultuur-ontwerpster en Wesley als ecologisch tuinaannemer.
Inschrijven:
Stuur een mailtje naar info@aardebloesem.be voor meer info of om je aan te melden. Laat bij je inschrijving weten of je een factuur nodig hebt.
Wat denk jij?